Over het KCO Koper

kkco_bg.jpg

Alle trompetten, hoorns, trombones en de tuba samen vormen de Kopergroep van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO Koper) en treden officieel sinds 2003 onder deze noemer op. Toen het Koninklijk Concertgebouworkest de jaarlijkse tournee naar Amerika een keer oversloeg, nodigden The American Friends of the Royal Concertgebouw Orchestra dat jaar de kopergroep uit voor concerten en masterclasses in o.a. New York, Chicago en Philadelphia. De koperblazers gaven voor deze tijd al jaren regelmatig in diverse samenstellingen concerten, maar niet als totale kopergroep.

Het KCO Koper heeft zich tot taak gesteld publiek en muziekstudenten d.m.v. concerten en masterclasses op hoog niveau kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de koperinstrumenten, zowel wat het repertoire betreft als de samenstelling. Deze kan variëren van kwartet tot groot ensemble van ongeveer 20 spelers, soms aangevuld met slagwerk.

Inmiddels heeft het KCO Koper diverse concerten gegeven in binnen- en buitenland. Na de succesvolle Amerika-tournee in 2003 volgden tournees in 2005, o.a. in de Chicago Symphony Hall met het Koper van het Chicago Symphony Orchestra, in 2006 en in 2009 in New York met het koper van het New York Symphony Orchestra. In 2012 gaf het Koper concerten en masterclasses in Costa Rica. In Europa trad het KCO Koper op in Spanje, Tsjechië, Italië, Oostenrijk, België en Duitsland.

In Nederland trad het KCO Koper uiteraard onder andere op in het eigen Amsterdamse Concertgebouw. Verder tijdens het bekende Grachtenfestival te Amsterdam (in 2006 zelfs in samenwerking met het koper van het Rotterdams Philharmonisch Orkest), bij het Giromaniafestival in 2010 bij de start van de wielerronde Giro d’Italia, in 2012 ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van het Koninklijk Theater Carre en tijdens de heropening van het Stedelijk Museum.

Masterclasses werden gegeven op de Julliard School in New York, de Northwest University in Chicago en de Curtis Institute of Music in Philadelphia en op andere toonaangevende conservatoria in China, Japan, Engeland, Duitsland en Zwitserland. Daarnaast zijn de meeste musici van het KCO Koper als docent verbonden aan Nederlandse en een aantal vooraanstaande buitenlandse conservatoria.

Een aantal componisten is geïnspireerd geraakt door het KCO Koper. Detlev Glanert, Henny Vrienten, Nick Woud (solopaukenist van het KCO) en de Amerikaanse componisten Benjamin Boyle en Raphael Mostel componeerden speciaal voor het Koper diverse werken.

In 2007 presenteerde het KCO Koper haar eerste CD: Brass of the Royal Concertgebouw Orchestra, uitgegeven onder het RCO Live label van het orkest. Een tweede CD, Brass Too, verscheen in het najaar van 2014. Meerdere optredens van het Koper zijn door de radio in binnen- en buitenland uitgezonden. De NTR zond in 2012 een documentaire uit van de tournee naar Costa Rica.

Van 2003 tot 2015 viel het KCO Koper onder de Stichting Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest.