Musici

Jörgen van Rijen

Jörgen van Rijen (foto Anne Dokter)Naast zijn werk als solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest is Jörgen van Rijen een veelgevraagd solist bij orkesten en ensembles, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het BBC Symphony Orchestra, het Tsjechisch Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest.

Jörgen studeerde bij George Wiegel aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij zijn studie Uitvoerend Musicus afsloot met een 10 summa cum laude. Verder studeerde hij bij Michel Becquet in Lyon, waar hij ook baroktrombone studeerde bij Daniel Lassalle. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasses bij autoriteiten als Christian Lindberg, Joseph Alessi, fagottist Brian Pollard en cellist Anner Bijlsma.

Er zijn veel nieuwe werken voor hem gecomponeerd, waaronder een tromboneconcert van Theo Verbey en stukken van Martijn Padding, Jacob ter Veldhuis en Jan van Vlijmen. In 2012 soleerde Van Rijen in de wereldpremière van Kalevi Aho’s Tromboneconcert.

Jörgen van Rijen maakt sinds 2007 deel uit van Claudio Abbado’s Lucerne Festival Orchestra. Hij doceert aan het Conservatorium van Amsterdam en de Royal Academy of Music in Londen. Verder is hij actief als kamermusicus bij onder andere het Nieuw Trombone Collectief, het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest en muzikantencollectief Splendor.

In 2004 ontving Van Rijen de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het Ministerie van OCW. In 2006 kreeg hij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Tijdens de internationale tromboneconcoursen van Guebwiller en Toulon won de eerste prijs.